Tips och råd om din bostad

Skadedjur

Om du hittar skadedjur i din lägenhet eller fastigheten du bor i så kontakta Anticimex kundservice på 075-245 10 00 (Stockholm) måndag till fredag mellan 7-20. De kommer att fråga efter ett försäkringsbolag och då uppger ni Brandkontoret.

I Arvika är det Länsförsäkringar 0771-122300 och bolaget Nomor som gäller.

Spis och ugn

Torka av spishällen efter varje gång du lagat mat så att inte fett och spill bränns fast. Rengör ugnen genom att stryka ut såpa och sätta ugnsvärmen på drygt 100 grader. När såpan börjar bubbla stänger du av och låter ugnen svalna. Torka sedan ur med rikligt med vatten. Torka torrt.

Spiskåpa

Fett i filter och spiskåpor ökar brandrisken. Filtret i spiskåpan bör rengöras en gång i månaden. Hela filtret kan diskas i maskin. Det går också att krama ur filterduken som sitter inuti filtret i varmt vatten med diskmedel.

Kyl och frys

Kylskåp ska ha en temperatur på 4–8C. Då temperaturen minskar med en grad ökar elförbrukningen med cirka 10 procent. Svalen ska vara något varmare och ha en temperatur på 8–12C. I frysen ska det vara cirka –18 till –20C.

Tips för bättre energibesparing

  • Tina frysta varor i kylskåpet i stället för i mikrovågsugn eller i varmvatten. Kylan kommer kylskåpet tillgodo och drar därmed mindre energi
  • Låt maten svalna innan kylförvaring. Om du ställer in varm mat i kylskåpet värmer den upp den mat som redan är kyld eller fryst
  • Förpacka frysvaror tätt. Det gör att de håller längre och att det krävs mindre energi att hålla maten fryst
  • Ett tomt kyl- eller frysskåp drar mer energi än ett välfyllt
  • Ha inte dörren öppen längre än nödvändigt
  • Frosta av kyl- och frysskåp regelbundet
  • Dammsug rören bakom och/eller under kyl- och frysskåpet. Genom att dammsuga dessa rör minskas energiförbrukningen. Ibland kan en sådan åtgärd räcka för att få ett kyl- och frysskåp som är för varmt att fungera bra igen

Uppvärmningen i våra fastigheter

Uppvärmningen i våra hus består av ett vattenburet värmesystem. Inomhustemperaturen regleras centralt och värmen styrs automatiskt av utomhustemperaturen. Elementen är därför olika varma beroende på hur varmt eller kallt det är utomhus. Eftersom din hand är 35 grader varm kan elementen kännas kalla även om de avger värme.

Vår förvaltnings målsättning är att temperaturen i lägenheterna ska ligga på 20 grader. Vi jobbar aktivt för att justera värmesystemet så att vi kan tillhandahålla en konstant temperatur kring 20 grader. Om du upplever att det är kallt i din lägenhet kan du göra en serviceanmälan. Mät gärna själv temperaturen innan du gör en anmälan. Temperaturen ska mätas en meter från golvet mitt i rummet.

Drag i lägenheten

Drag uppstår då en dörr eller ett fönster står på glänt eller då dörrar och fönster behöver tätas. Oservera att det ska komma in en viss andel luft genom fönstren så att det inte blir helt tätt. Kallras från fönster och drag i lägenheten är ett vanligt problem som är svårt att komma tillrätta med. Försök att möblera så att du inte sitter i närheten av fönster, balkong eller ytterdörr.

Ventilation

Det mest effektiva sättet att få bort förorenad luft och fukt i lägenheten är att vädra. Gör detta snabbt och effektivt genom tvärdrag i fem minuter. Vid snabb vädring byts enbart luften ut och lägenheten hinner inte kylas ner. Om du vill vädra ut matos, öppna inte köksfönstret eftersom luften i köket då bildar övertryck som driver oset vidare ut i resten av lägenheten. Öppna i stället fönstret i ett rum intill och håll köksdörren stängd. Matoset sugs då effektivt ut genom spisfläkt och övriga köksventiler. Vädra aldrig ur lägenheten genom att öppna dörren till trapphuset.

Ventilationen fungerar bäst om ventilerna i lägenheten är rena. Försök att göra rent dem två till tre gånger om året. Låt ventilen sitta och använd en fuktig trasa till att rensa första biten av kanalen och runt ventilen. Täpp aldrig till ventiler eller ändra inställning på mittentallriken.

Spiskåpan bör rengöras en gång i månaden om du lagar mat varje dag. Hela filtret kan diskas i maskin. Annars kan ni krama ur filterduken som sitter inuti filtret i varmt vatten med diskmedel. Du kan själva byta lampa i spiskåpan om du fäller ner skärmen och skruvar loss lampglaset.

Avfrostning

  • Isen som bildas i kyl- och frysskåp gör att det går åt mer energi att hålla skåpen kalla. Därför bör du frosta av frysskåp regelbundet. Samma sak gäller för kylskåp som inte är självavfrostande
  • Töm kyl- och frysskåp på samtliga varor
  • Stäng av elektriciteten med knappen som finns inne i kyl- och frysskåp. Titta i bruksanvisningen om du är osäker
  • Lämna dörren öppen och låt sedan isen tina av sig själv. Hacka eller bryt inte bort isen
  • Lägg ut en handduk och ställ en bunke nära intill kyl- och frysskåp så att inte vattnet rinner ut på golvet

Vatten och avlopp

När vattnet rinner ut sakta i avloppet i kök och badrum har det oftast blivit stopp. Stopp kan bero på igensatta vattenlås och golvbrunnar, avlagringar i avloppsledningarna eller nedspolning av föremål i avloppet. Tänk på följande för att undvika stopp:

  • Släng kaffesump och teblad i soporna – inte i vasken
  • Släng bomullstops, bindor och pappershanddukar i papperskorgen – inte i toaletten
  • Tag bort hår och annat som fastnat i bottenventilen i badkaret, handfatet och diskhon

Åtgärda stopp

Mindre stopp i handfat och diskho går enkelt att åtgärda själv. Använd en avloppsrensare med sugkåpa av gummi. Den finns att köpa i vanliga varuhus. För att göra rensningen mer effektiv kan du öka trycket genom att hålla för hålet som är tänkt som översvämningsskydd. Du kan även plocka isär och rensa vattenlåset som sitter under handfatet/diskhon.

Även golvbrunnen i badrummet har ett vattenlås som måste rensas med jämna mellanrum för att inte dålig lukt ska uppstå. OBS! Använd aldrig kaustiksoda för att rensa avloppet, då detta kan förvärra situationen.

Är du bortrest under en längre tid, be den som ser till din lägenhet att spola vatten i diskho, handfat och wc-stol då och då. På så sätt slipper du dålig lukt på grund av att vattnet i vattenlåsen avdunstar.

Golv

De flesta golvytor inklusive parkett rengörs lättast genom våttorkning. Observera att Linoleumgolv skadas av mycket och hett vatten. Använd sparsamt med rengöringsmedel. Skydda golvet från repor genom att sätta skydd, t.ex. filttassar, under tunga möbler som du ska flytta.

Väggar

Målade ytor och plastdetaljer rengörs med ljummet vatten och ett milt rengöringsmedel. Tapeter med plastskikt av vinyl torkas med fuktig trasa. Övriga tapettyper dammtorkas.

Tak

Tak kan vara svåra att rengöra. Ett jämnt smutsat tak kan ofta se bättre ut än ett flammigt tak efter en misslyckad tvätt.

Säkringar

Kontrollera alltid säkringarna om en lampa eller el-apparat slutat fungera. Är en säkring trasig byter du den enkelt. Stäng först av den apparat/lampa som kan vara felaktig och dra om möjligt ur kontakten. Sätt i rätt typ av säkring. Ha alltid extra säkringar hemma och glöm inte bort huvudsäkringen!

Byte av huvudsäkring

Viktigt att känna till är att om elen skulle försvinna i din lägenhet är det med största sannolikhet en överbelastning som gör att huvudsäkringen gått sönder. I de flesta av våra lägenheter sitter huvudsäkringen i hallen nedanför elcentralen. Placerad innanför en lucka om 10x15cm. Säkringen är en 10 eller 16 ampere och är lätt att byta. Se till att du har säkringar hemma för att undvika längre strömavbrott.

Balkonger

Balkongen tillhör lägenheten och är hyresgästens ansvar. Det är inte tillåtet att montera parabol, antenn eller annan utrustning på fastighetens tak, skorsten, fasad eller fönster. Parabol eller antenn får inte heller placeras så att den sticker ut utanför fasaden. Observera att det är förbjudet att borra i fasaden. Blomlådor och vädringsräcken får endast sitta på insidan av balkongräcket. Det är förbjudet att skaka och piska mattor och sängkläder från balkongen. Det är heller inte tillåtet att grilla på balkongen på grund av os och brandrisk. Tänk på att även rökning på balkongen kan störa grannar.

Under vintern är det särskilt viktigt hålla balkongen ren och snygg. Se till att inte förvara mattor eller dylikt på balkongen, dessa kan frysa och skapa sprickor i betongen. Det är bra om du själv kan minska mängden snö på balkongen. Om du skottar snö från balkongen se till att det inte hamnar på någon annans balkong eller på förbipasserande på marken. Ha gärna någon som står vakt nedanför.

Ordning i allmänna utrymmen, trapphus och entré

Cyklar, barnvagnar, pulkor o dyl ska förvaras i lägenheten eller för ändamålet avsedda utrymmen. Förvaring i trapphus, entréer och allmänna utrymmen är inte tillåtet då det medför en ökad säkerhetsrisk vid utrymning och kan hindra utryckningspersonal vid olyckstillfällen.

Källarförråd

Då risken är stor för fuktskador i källare är det viktigt att inte ställa några tillhörigheter direkt på golvet utan se till att palla upp dem.