Vad får jag själv göra i min lägenhet?

Inredningssmaken är som bekant inte samma för alla. Så vill du renovera din lägenhet själv på egen bekostnad går det bra, men rådgör alltid med oss innan du sätter igång. Här följer några regler och tips.

Rätt utfört

Arbetet ska vara fackmannamässigt utfört. Har du använt felaktigt material, utfört jobbet slarvigt eller valt extrema färger och mönster kan du bli ersättningsskyldig när du flyttar.

Återställ

När du flyttar ut ska lägenheten vara i samma skick som när du flyttade in. Målade ytor ska vara målade och väggar med tapet ska vara tapetserade, annars måste du återställa dessa ytor. Det gäller även om du har satt in persienner eller satt upp vägg-tv.

Hänga tavlor

Ska du hänga tavlor, tänk på att väggarna i din lägenhet kan vara av olika material. Använd rätt typ av hjälpmedel för varje väggtyp.

Kakling

Gör aldrig hål i kakelplattor själv. Kaklet kan lätt spricka och fukt kan vandra in bakom. Be en fackman om hjälp eller rådgör med fastighetsskötaren. Ett alternativ är att använda självhäftande krokar.

Tapetsering

Vid tapetsering, tänk på att använda bra tapetverktyg och rätt klister. För att slippa skuggor vid skarvarna bör du börja uppsättningen vid ett fönster.

Elapparater

När du skaffar nya elapparater, framför allt utomlands, är det viktigt att se till att de är godkända för vårt svenska elsystem. I våtrum och kök måste apparaterna anslutas till jordade uttag. Vissa maskiner, som exempelvis diskmaskiner, får endast anslutas av behörig fackman. Kontakta alltid oss på kundservice först.

Kolla säkringen

Om en lampa eller elapparat slutat fungera, kontrollera alltid säkringarna först. I nyare bostäder är säkringen en strömbrytare som du enkelt kan slå av och på.

I de fall säkringen skruvas loss och iblan behöver bytas, tänk på följande: Stäng först av den apparat/ lampa som kan vara felaktig och dra om möjligt ur kontakten. Sätt i rätt typ av säkring. Det är bra att alltid ha extrasäkringar hemma!

Tips! Lägg en ficklampa eller en tändsticksask och ett stearinljus i proppskåpet så famlar du aldrig i mörker.